Rituele baden

De wereld draait, ondanks de coronacrisis, keihard door. Hoewel we nu veel thuiswerken en er een heleboel dingen niet doorgaan, zijn er nog steeds veel mensen die gebukt gaan onder stress. Die stress wordt niet alleen veroorzaakt door werkdruk, maar ook door onzekerheid over iemands positie op de arbeidsmarkt, de woningmarkt of de toekomst van de wereld. Het is prettig om goed met deze stress om te kunnen gaan, want anders ga je er al snel aan onderdoor. Je kunt kiezen om te doen aan mindfulness, iets vaker naar je yogales te gaan of uitgebreid met iemand over je zorgen en stress te gaan praten. Dat zijn allemaal uitstekende oplossingen. Als je thuis een bad hebt kun je ook eens nadenken over rituele baden. Daarvoor hoef je helemaal geen nieuwe bijzondere badkuip aan te schaffen – als je een normale badkuip hebt, waar warm water in gaat, dan zit je goed. 

Kom helemaal tot rust

Rituele baden zijn namelijk helemaal niet ingewikkeld – en dat zouden ze ook niet moeten zijn, want ze zijn bedoeld om juist van te ontspannen. Je hebt er badolie of speciale gel voor nodig, en in sommige gevallen ook kruiden. Welke oliën en kruiden dat moeten zijn, hangt af van wat je wil bereiken en wat er bij je past. Rituele baden zijn er in verschillende vormen, met verschillende doelen. Wil je meer energie, wil je beter met kritiek om kunnen gaan, wil je meer zelfvertrouwen of wil je je meer verbonden voelen met de rest van de wereld? Voor veel thema’s bestaan bijpassende rituelen.

Tijd voor jezelf

Naast de ontspanning betekenen rituele baden ook dat je wat tijd voor jezelf neemt, om op jezelf te reflecteren. Dat is het begin van zelfverbetering en voor structurele veranderingen, want je moet wel zelf goed stil kunnen staan bij wat er aan de hand is en wat je graag anders zou zien. Dompel jezelf onder in geurige oliën en verkwikkende kruiden en geniet van je momentje selfcare.