Western rijden

Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van de termen western rijden, Engels rijden, dressuur en springen. Springen en dressuur vallen onder het Engels rijden. Western rijden is een tak van de ruitersport op zich. Western rijden komt van oorsprong uit Noord Amerika waar het paard een werkdier was op de ranches. Hierom was het niet alleen belangrijk om het paard te dresseren, maar tevens ook de omgang met het paard. In dit artikel vertellen we je alles over western rijden.

Het verschil met Engels rijden

Het Europese / Engelse rijden kent een aantal duidelijk omschreven disciplines. Voorbeelden hiervan zijn dressuur, springen, military en dergelijke. De oorsprong van deze vorm van paardrijden ligt in het pre mechanische tijdperk en werd vooral gestimuleerd door het militaire gebruik van het paard. In Noord Amerika werd een paard vooral als transportmiddel en werkdier gebruikt voor vele verschillende doeleinden. Uiteindelijk bleek het vooral van belang om een goed getraind paard te hebben in de vee industrie gedurende de 19de eeuw toen er vele grote vee ranches ontstonden van vele honderdduizenden hectares. Al het gehouden vee moest worden geteld, gebrandmerkt, verpleegd, opgedreven en dergelijke. De mensen die dit werk deden waren sterk afhankelijk van hun paarden.

Het western rijden

Hoe goed een cowboy was hing in grote mate samen met de mogelijkheden die zijn paard had. Het was een moeilijk en hard bestaan en de meeste cowboys werden niet oud. Het kwam vaak voor dat ze invalide werden door hun werk. Om deze reden was het nog eens extra belangrijk dat de paarden en hun uitrusting zo goed mogelijk waren, aangezien hun leven ervan afhankelijk was. Over de jaren werden de uitgewisselde idee├źn een gemeengoed en het beeld van een perfect allround westernpaard werd gevormd. De basis hiervan was een atletisch paard, dat betrouwbaar was en comfortabel was om op te zitten. Tevens moest het erg snel zijn op een korte afstand.