Landwinkel

Bij landwinkels vind je verschillende producten die zo vers van het land komen. Zo worden er voor de producten die in de landwinkel te koop zijn, ingrediënten gebruikt die van de boerderij af komen. Zulke boerderijen zijn in de meeste gevallen zelfvoorzienend. Dit betekent dat ze kunnen voldoen in de ruwvoerbehoefte van de dieren die zij hebben. Op die manier is er sprake van een korte voedselcyclus. Meestal wordt de mest die de dieren produceren weer gebruikt om op het eigen land aan te brengen. Eigenlijk wordt er getracht om steeds de kringloop weer rond te maken. De restproducten die overblijven na het kaasmaken, wordt aan de varkens gegeven, zoals wei.

 

Landwinkel maakt zelf boerenproducten

Bij een landwinkel vind je altijd wel verse boerenproducten. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten zoals yoghurt en kaas. Meestal worden deze op ambachtelijke wijze gemaakt en wordt er een eigen recept gebruikt. Sommige landwinkels hebben ook een eigen melktank. Hier kan dan boerenmelk uit getapt worden. Deze komt van de koeien die op de boerderij lopen bij de landwinkel. Als je zelf melk wilt kopen bij een landwinkel kun je dat doen door een eigen fles mee te nemen. Hierdoor beperk je jouw eigen afvalproductie. Vooral als je een zero-waste levensstijl volgt, is dit erg handig. De melk bestaat uit de biest die over blijft als een koe heeft gekalfd. Dit wordt gebruikt voor de verkoop wanneer het kalfje genoeg melk van de moeder heeft gehad.

 

Cadeaus kopen bij de landwinkel

Bij landwinkels kun je cadeaupakketten laten samenstellen die bestaan uit streekproducten en boerenproducten. Zo kun je kiezen uit allerlei delicatessen om in het pakket te doen. Denk aan jam of siroop. Ook kun je er producten indoen die je bijna elke dag wel eet, zoals eieren. Het cadeaupakket kan ook binnen een bepaald thema gemaakt worden. Zo is het mogelijk om een kaasmandje te laten maken bij een landwinkel. Diegene die het pakket krijgt kan dan allerlei kaasjes uitproberen om te testen.